Проектът за адвокатската тирания е лобистки и абсурден

Може да харесате още...

3 коментара

 1. Jordan Kissjov каза:

  Подкрепям тази позиция!

 2. Boyko Boshnakov каза:

  бат’ сали е депутат и законотворец !
  Такава държава сме – шебеци са законодатели, а престъпници са в изпълнителната власт!
  И адвокатите имат силно лоби…
  Само дето работещите извън България българи са повече от работещите в България.
  Генерират БВП в чужбина заради това скопено, ялово импотентно държавничество от 1990.

 3. Petko Lyubenov каза:

  Не сте съвсем прав г-н Данев. По въпроса за печеленето на обществените поръчки от 4 големи фирми. Поръчките се печелят не защото строителната камара е черно зло, а защото условията в тръжните книжа са разписани по такъв начин, че поръчката да се спечели от точно определена фирма.
  Има дейности, които ако се оставят на чисто пазарен принцип, ще се затрият и цели браншове ще изчезнат. Строителството е отговорна дейност и трябва да има регулация в него, но регулацията трябва да е на основата на ясно разписани правила. Неспециалистите или както е прието в професионалните среди да ги наричаме с необидния израз „прости хора“ (те не са прости по принцип, а са прости в строителната област), нищо не разбират от естетика, функционалност, сигурност, икономическа целесъобразност. Ако един такъв „прост“ човек попадне на „пазарно ориентиран инженер“, той може да му предложи най, най-ниската цена и да му даде проект в който няма никаква арматурна стомана и „простият“ човек ще запее химни от кеф, докато стигне до момента да прочете написаното в „проекта“ със ситни букви, че кожражът не бива да се сваля, като гаранция за здравината на конструкцията.
  Ако тази метафора на абсурда може да Ви подскаже нещо ще бъде много полезно за Вас и ръкопляскащите Ви.
  Вие ще оставите ли двегодишният си внук да си играе със зареден боен пистолет? Вероятно не, но може да сте привърженик на „свободното“ отглеждане на децата без родителски надзор (регулация).
  Има една притча за младото вино и за старото вино, че младото вино се държи в бъчви с железни обръчи, а старото може да се държи в такива с дървени обръчи. Това е мярка за да не се зяноса кипящото „младо“ вино.
  Камарата на архитектите е определила минимални цени, но те не работят в полза на обществото, не защото са високи или ниски, а защото няма закован регламент какво минимално трябва да съдържа един проект.
  Вие знаете ли колко струва един проект? Не знаете, но знаете колко струват едни обувки, или ще попитате, а за какви обувки иде реч? Така е и с цените „монополно“ определени от браншовите организации.
  Камарите определят тези цени за да защитят интересите на обществото, защото един строителен предприемач ще реализира най-отвратителната сграда в преследване на „пазарните“ принципи – печалбата за сметка на всички и на всяка цена. Нека Ви припомня какво се случи в турския град Измит през август 1999г. – 40 000 загинали под развалините на сгради построени в преследване на пазарните механизми и липса на регулация.
  Що се отнася до АДВОКАТСКАТА ТИРАНИЯ Вие сте напълно прав и споделям напълно Вашият гневен протест. Нека не забравяме и американският анекдот: „100 адвокати на дъното на океана. Звучи ужасно, но е добро начало.“
  И така, статията Ви не е лоша, но са смесени различни несравними (несмесващи се) неща, което или я обезсмисля (обезсилва) или тези които са подготвили този ужасен проектозакон, просто са постигнали и неговите по-далечни цели, а именно, да се противопоставят различни групи хора в обществото, за да не се обединят срещу техният общ враг, опасяващ се, че губи позициите си в тази обстановка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.